Elfeledett Soproniak
Elfeledett Soproniak

A képzés során Sopron történeti belvárosában a középkori és az újkori zsidó emlékek helyszíneit ismertetjük, majd az Új utca 11. szám alatti, ún. Új-zsinagógában lévő, „Elfeledett Soproniak Arcok, sorsok, áldozatok” című kiállítást mutatjuk be.

 Az “Elfeledett soproniak – Arcok, sorsok, áldozatok” kiállítás 2014-ben nyílt. A tárlat az 1944 előtt Sopronban élt magyar zsidó családoknak, személyeknek állít emléket, az ő történeteiket meséli el, idézi meg.

Az “Elfeledett soproniak” kiállításon a ma élő emberek találkozása valósulhat meg – hacsak fényképek, dokumentumok segítségével is – az 1944 előtti soproni zsidó közösséggel. Sopronból és környékéről mintegy 3000 honfitársunkat hurcolták megsemmisítő táborokba 1944-ben. Alig háromszázan érték meg a felszabadulást. Az 1945-ben hazaérkezettek között egyetlen gyermek volt. Ma már kevesen emlékezhetnek azokra a kiváló hazafiakra, akik ügyvédként, orvosként, tanárként, első világháborús hősként, építészként, gyártulajdonosként, földbirtokosként, kereskedőként, iparosként segítették gazdaggá tenni Sopront. Az Elfeledett soproniak – majd egy évszázad távlatából – közel hozza a családtörténeteket, sorsokat, az 1944 előtti letűnt világból ismét ránk tekintő arcokat.

A családtörténetek mellett – több mint 150 tárgyat tartalmazó – judaikai gyűjtemény is látható, amely soproni és Sopron környéki zsidó használati és kegytárgyakból, valamint személyes tárgyakból áll. A helyi emberi emlékezet egy újabb dimenzióval, a tárgyak emlékezetével bővült.

© IntroWeb | 2021 Weboldal készítés, SEO