Útmutató

 1. A Képzés kereső használata
 2. Nemzetközi antiszemitizmus oktatási irányelvek

 

A KÉPZÉSKERESŐ HASZNÁLATA

A KÉPZÉSKERESŐ oldalon az adatbázis lehetővé teszi a kulcsszavas keresést, amelynek eredményeképpen az adatbázis megjeleníti azokat a tartalmi egységeket, találatokat, amelyek a rendszer szerint a kulcsszóhoz kapcsolódnak.

A Képzéskereső alapértelmezésében 6 kategóriában lehetséges a keresés:

 • képzéstípus, azaz tanártovábbképzés vagy diákoknak szóló foglalkozás;
 • korosztály, azaz, hogy diákoknak szóló foglalkozás esetén a képzés milyen korcsoportnak tartható meg, tanárképzés esetén, hogy mely korcsoportokkal foglalkozó tanároknak szól a továbbképzés;
 • szervező kategóriánál kiválasztható a képzésszervező neve;
 • helyszín, azaz, hogy a képzés online, vagy Magyarországon belül hol tartható meg;
 • illeszkedés a kerettantervbe, azaz, hogy a szervező szerint mely (2021-ben kiadott Nemzeti Alaptanterv által felsorolt) tantárgyak vagy emléknapok keretében tartható meg;
 • a kulcsszavas kereséssel az adatbázisban foglalt összes tartalomban kereshet egyes fogalmakra vagy kifejezésekre. 

A RÉSZLETES KERESÉS gombra kattintva további 4 kategóriában is lehetséges a keresés:

 • költség kategóriában megadható, hogy a foglalkozás maximum mennyibe kerüljön egy fő részére;
 • fejlesztett kompetenciák szűrővel kiválasztható, hogy a képzés milyen kompetenciák fejlesztését eredményezheti (például: médiaműveltség, kritikus gondolkodás);
 • témakör kategóriában egy listából kiválasztható, hogy a keresett képzés milyen témakört érint (például: holokauszt Magyarországon; előítélet);
 • a tanulási módszer szűrővel a képzések által alkalmazott tanulási módszerek közül lehet választani (például: helyszínlátogatás; diskurzuselemzés).

A kívánt kategóriák megadását követően a SZŰRÉS gombra kattintva a kategóriá(k)nak megfelelő tartalom egy listában, rendszerezve jelenik meg.

Az összes kategória mező üresen hagyásával és a SZŰRÉS gomb használatával az adatbázisban fellelhető összes képzés megjelenik.

A keresés újrakezdése a SZŰRŐ TÖRLÉSE gomb használatával lehetséges.

 

AZ ÖSSZES FOGLALKOZÁS ÉS KÉPZÉS LISTÁJA

Az adatbázisban fellelhető összes képzésre kétféleképpen lehet rákeresni. Az első lehetőség a KÉPZÉSKERESŐ összes kategóriájának szabadon hagyásával, majd a SZŰRÉS gombra kattintással lehetséges.

A második lehetőség a fejlécben található KÉPZÉSEK gombra kattintás, amely a képzések felsorolását eredményezi ábécésorrendben.

 

A SZERVEZŐK LISTÁJA

Az adatbázisban fellelhető képzések (diákoknak szóló foglalkozások és tanártovábbképzések) szervezőiről szóló ismertetőket egy külön oldalon gyűjtöttük össze, amit az oldal jobb alsó sarkában lévő KÉPZÉSSZERVEZŐK gombra kattintva lehet elérni. Ezen az oldalon több információ fellelhető az egyes képzések szervezőiről és munkájukról.

 

A KÉPZÉSEKRŐL SZÓLÓ INFORMÁCIÓK BEKÜLDÉSE

A shalomedu adatbázis a holokauszttal, antiszemitizmussal és zsidósággal kapcsolatos, nem formális oktatási kezdeményezések (diákoknak szóló foglalkozások és tanárképzések) kidolgozóival, illetve szervezőivel való folytatólagos együttműködés keretében jött létre. A szervezők a releváns diákfoglalkozásaikkal és tanártovábbképzéseikkel kapcsolatos információkat ITT tudják beküldeni.

Az útmutató pdf formátumban letölthető innen. 

 

NEMZETKÖZI OKTATÁSI IRÁNYELVEK

A Tom Lantos Intézet 2022-ben ekészítette az EBESZ-DIEJH tanári útmutatóinak összefoglalóját, valamint az antiszemitizmus oktatásáról szóló szakpolitikai dokumentumból kigyűjtöttük a tanároknak, oktatóknak szóló releváns részeket. 

A tanári kézikönyvek rövidített összefoglalója letölthető innen.
A tanári kézikönyvek tartalomjegyzéke egy-egy rövid ismertetővel letölthető innen.

Az "Oktatással az antiszemitizmus ellen. Útmutató szakpolitikai döntéshozóknak" dokumentum rövidített összefoglalója letölthető innen
Az antiszemitizmus oktatásáról szóló nemzetközi irányelvekről további információt találhat linkgyűjteményünkben.

© IntroWeb | 2021 Weboldal készítés, SEO